Jak uruchomić recovery w laptopie?

Kupując laptopa możemy być prawie pewni, że nie dostaniemy fizycznie, nagranego na płycie, systemu operacyjnego. Producenci laptopów zazwyczaj umieszczają na dysku komputera ukrytą partycję recovery służącą do przywracania ustawień fabrycznych czyli do stanu, jaki zastaliśmy uruchamiając naszego laptopa po raz pierwszy.

Tak, jak czasami formatowaliśmy nasz dysk i instalując system z płyty przywracaliśmy mu pierwotną świeżość, tak teraz możemy to zrobić korzystając właśnie z aplikacji recovery. Będzie to na pewno przydatna opcja w momencie, gdy system odmawia posłuszeństwa, a inne metody nie przynoszą pożądanych rezultatów (np. po zainfekowaniu wirusem) lub, na przykład, gdy chcemy odsprzedać komputer mając pewność, że nie pozostawimy swoich prywatnych plików. Lub po prostu, gdy chcemy zacząć wszystko od nowa  🙂 . Oczywiście musimy się liczyć z tym, że opcja przywracania usunie wszystkie nasze umieszczone na dysku pliki. Warto więc je zabezpieczyć na nośniku zewnętrznym przed rozpoczęciem operacji.

laptop-data-recovery1

Aby uruchomić opcję przywracania musimy przy starcie laptopa, przed rozpoczęciem uruchamiania się systemu, wcisnąć odpowiedni klawisz lub kombinację klawiszy. Niestety każdy z producentów laptopów przypisał inne klawisze przeznaczone do tej funkcji. Bardzo często zaraz po włączeniu komputera pojawia się informacja o tym, który klawisz uruchamia recovery. Aby było prościej, zebrałem i przedstawiam poniżej klawisze odpowiadające za uruchomienie procesu przywracania najpopularniejszych producentów.

PRODUCENT KLAWISZE
ACER ALT + F10
ASUS F9
DELL CTRL + F11
HP ESC + F11
LENOVO specjalny klawisz OneKey Rescue (z zakrzywioną strzałką)
MSI F3
PACKARD BELL ALT +F10
SAMSUNG F4
SONY F10
TOSHIBA F8

 

Dodaj komentarz

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij