Jak usunąć konto na Facebooku?

Po ostatniej głośnej aferze związanej z przekazywaniem przez portal społecznościowy Facebook danych swoich użytkowników, część z nich postanowiła usunąć swoje konta z platformy Marka Zuckerberga. 

Aby usunąć konto z Facebooka logujemy się na nie, a następnie przechodzimy pod adres – TUTAJ. Zostanie wyświetlona strona usuwania konta, gdzie w pierwszym kroku musimy potwierdzić chęć jego likwidacji.

 

W kolejnym oknie będziemy musieli podać swoje hasło do konta, przepisać kod captcha oraz ponownie potwierdzić usunięcie prze kliknięcie OK.

Po przeprowadzeniu tych prostych czynności nasze konto zostanie zatwierdzone do usunięcia. Rozpocznie się okres ok dwóch tygodni, w czasie którego będziemy mogli jeszcze zmienić decyzję. W tym czasie wystarczy, że zwyczajnie zalogujemy się do Facebooka, a proces usuwania zostanie przerwany. Jeżeli jednak w okresie usuwania wstrzymamy się z logowaniem, nasze konto przestanie być widoczne. Usuwanie części z opublikowanych przez nas treści może przeciągnąć się nawet do trzech miesięcy, a część z nich może pozostać na serwerach Facebooka, zgodnie z regulaminem (…z przyczyn technicznych), który zatwierdziliśmy przy rejestracji. Zostaną one pozbawione jednak wszelkich osobowych znaczników identyfikacyjnych.

 

Innym sposobem na rozwód, a właściwie na separację z  Facebookiem, jest zawieszenie konta. Po wykonaniu tej czynności nasze konto nie będzie widoczne w serwisie, jednak po ponownej aktywacji powróci do pełnej sprawności  🙂 .

Aby dokonać dezaktywacji logujemy się do konta,a następnie z rozwijanej listy w prawym górnym rogu wybieramy Ustawienia.

 

W otwartym oknie, z zakładki Ogólnie wybieramy Zarządzanie kontem.

 

Teraz po prostu klikamy na widoczny na dole przycisk Dezaktywuj konto i potwierdzamy naszą decyzję w następnych krokach.

 

Po dezaktywacji nie będzie można wyszukać konta w serwisie, jednak odbiorcy naszych wiadomości wciąż będą je widzieć. Jeżeli zdecydujemy się na powrót do Facebooka wystarczy, że po prostu zalogujemy się na konto ponownie. Tak więc do zawieszonego konta możemy powrócić w każdej chwili. Do usuniętego, po okresie ok 14 dni, już niestety nie.






Dodaj komentarz

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij