Jak wyłączyć automatyczne tworzenie kopii zdjęć w Google Zdjęcia

Dzięki usłudze Google Zdjęcia mamy możliwość robienia automatycznych kopii naszych fotek na serwerach Google. Zakładając konto otrzymujemy na to 15 GB darmowej przestrzeni. Usługa ta może być bardzo pomocna, w momencie kiedy przez przypadek usuniemy jakieś zdjęcie z galerii, które było dla nas ważne. Musimy się jednak liczyć z tym, że wszystkie fotki jakie robimy będą automatycznie przesyłane do chmury, a to już nie każdemu może odpowiadać.

Jak zatem sprawdzić czy mamy na naszym smartfonie włączoną usługę Google Zdjęcia i ewentualnie ją wyłączyć? Cała operacja jest bardzo prosta.

Uruchamiamy aplikację Zdjęcia.

Klikamy na ikonę znajdującą się w górnym lewym rogu.

Z menu wybieramy Ustawienia,

a następnie opcję Kopia zapasowa i synchronizacja.

Ostatnią czynnością jest jest wyłączenie synchronizacji za pomocą suwaka znajdującego się przy opcji Kopia zapasowa i synchronizacja.

W tym miejscu możemy też sprawdzić ilość wolnego miejsca i, jeżeli jednak zdecydujemy się na przesyłanie zdjęć, określić czy mają one być przesyłane tylko gdy używamy sieci Wi-Fi, czy również podczas włączonego transferu danych.


Dodaj komentarz

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij