Synchronizacja Google Chrome

Dzisiaj, kiedy oprócz głównego komputera do przeglądania internetu używany również smartfona czy tabletu, synchronizacja przeglądarki z pewnością ułatwi nam pracę. Dzięki niej  na wszystkich naszych urządzeniach będziemy mieli dostęp do tych samych zakładek, historii przeglądania, opcji autouzupełniania formularzy i pozostałych ustawień.

Aby włączyć synchronizację w Chrome najpierw musimy się zalogować, podając dane do swojego konta Google. W tym celu w uruchomionej przeglądarce, w prawym górnym rogu klikamy na ikonę urzytkownika.

 

Następnie wprowadzamy dane logowania naszego konta Google.

 

Po zalogowaniu otrzymamy komunikat o włączonej opcji synchronizacji. Przechodzimy do ustawień, aby określić, jakie elementy przeglądarki mają zostać zsynchronizowane.

 

Tu, już według własnych preferencji wybieramy do jakich opcji chcemy mieć dostęp na wszystkich urządzeniach, na których zalogujemy się do Chrome.

 

Wszystkie dane synchronizacji są szyfrowane i zabezpieczone naszym loginem i hasłem do konta Google. Dla zwiększenia bezpieczeństwa możemy zaznaczyć opcję Szyfruj synchronizowane dane za pomocą własnego hasła synchronizacji. Zostaniemy wówczas poproszeni o stworzenie nowego hasła zabezpieczającego. Jeżeli skorzystamy z tej opcji nasze synchronizowane dane będą dostępne dopiero po podaniu tego dodatkowego hasła.


 

 

Dodaj komentarz

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij